Najgora psovka na slovo F…

FOR ENGLISH VERSION OF THIS POST PLEASE VISIT https://steemit.com/writing/@zen-art/the-f-word

Kada bi riječ fuck bila najprostija riječ na slovo F ovaj naš treći kamenčić od Sunca u trenutku bi postao bolje i ugodnije mjesto za život, ali fuck it, fuck nije najgora psovka na slovo F pa zato joj evo malo ljubavi iz dubine pluća: “Fuck fuckity, fuck fuck fuck!”

UVOD U FANATIZAM

Hrvatski leksikon donosi značenje ovog pojma kao strastvene, pretjerane i slijepe odanosti prema čovjeku ili ideji koja je često popraćena nasiljem i agresijom prema onima suprotna mišljenja. Ova definicija može poslužiti no nekako je prazna i nepotpuna, nekako se više bavi time što nastupa kasnije, a ne što je bilo prije. Osobno smatram da značenje kakvo je Hrvatski leksikon donio uopće ne opisuje fanatizam već njegove posljedice.

Na pisanje ovog teksta potaknuo me jedan članak koji sam nedavno pročitala koji je govorio o mladiću koji je tjedan dana jeo samo Nutellu za sve obroke i nakon toga donio zaključak da je za čovjeka nezdravo ako tjedan dana jede samo Nutellu. Mozak mi je skoro eksplodirao od tog Scherlocka… Ok razumijem, nije svako radikalno pretjerivanje fanatizam, ali zamislila sam se nad tim člankom i nad još par razgovora na ovu temu koje sam nedavno vodila i zaključak je pao da sljedeći tekst bude počašćen upravo psovkama na F. Zašto psovkama? Zato što kad god nekome ukažem na fanatično ponašanje osoba se uvrijedi kao da sam uz fuck fuckity fuck fuck fuck dodala sve članove bliže i dalje rodbine. Svi prihvaćaju da je fanatizam nešto loše i ne žele biti povezani s time no što to ustvari jest uopće ne razumiju.

NEDOSTATAK KRITIČKOG MIŠLJENJA

Input i output, na kraju se sve svodi upravo na input i output. Input su informacije koje primamo, a output one koje razvijemo kao posljedicu. Input tako dolazi iz dva izvora, iz nas samih i iz vana od drugih ljudi. Unutarnji input je vlastito razmišljanje i možemo ga izraziti u pisanoj ili slikanoj formi no češće je vanjski input taj koji dolazi ne samo verbalno kroz diskusiju već upravo kroz razne tekstove na internetu i knjigama. Vanjsko i unutarnje “laprdanje” može biti više ili manje stručno, upitne ili cijenjene kvalitete, ali samo uzimanjem svega u obzir možemo kvalitetno razviti sljedeći korak. Kada smo uzeli sve informacije, unutarnje i vanjske, i pomiješali ih u velikoj mentalnoj zdjeli za salatu tek tada možemo kritički pristupiti bilo kojem problemu, razmisliti, logički povezati, usporediti, prihvatiti, odbaciti i moderirati salatu pa stvoriti kvalitetan output. S fanatikom nema razgovora, nema prihvaćanja vanjskog outputa, a logika se koristi metodom preuveličavanja. Tjedan dana sam jeo samo Nutellu što je pokazalo štetne posljedice po moje zdravlje pa zaključujem da je jesti Nutellu nezdravo. Nije problem u fucking Nutelli!!! Problem je što si čovječe umjesto jedne šnite svakih par dana stavio u sebe nekoliko kila dnevno! Nije problem u jednoj pivi, nikad nije problem u jednoj pizzi, nije problem otići u crkvu nedjeljom niti biti na jednom prosvjedu kao što nije problem poslušati jednu pjesmu najdražeg pjevača. Fuckity situacija nastaje kod treće gajbe piva, drugoj jumbo pizzi, svakodnevnom “lizanju oltara”, aktivizmu aktivizma radi i krvarenju iz ušiju jer si poslušao istu pjesmu već sto i prvi put. No fuckity situacija je opasna samo za pojedinca koji se u njoj nalazi. Fuck fuckity fuck fuck fuck situacija je kad uzmemo megafon i krenemo vuči ljude za rukav šireći našu mudrost o jedinoj ispravnoj pivi objašnjavajući kako svi oni koji piju druge pive nisu dovoljno pametni, dobri, blagoslovljeni, iskusni, obrazovani, miroljubivi…

Problem fanatika je što svoju istinu nameću željeli vi to ili ne, ne shvatite li riječi, shvatit ćete udarce, a možda i metak. Odupirete li se dovoljno dugo možda doleti i koja bomba. Ovo pretjerivanje bi bilo komično kada ne bi bilo toliko istinito. Ružno F čudovište čuči u svima i što ga više hranite to ono više raste i razvija se, nije li lakše prepoznati problem na vrijeme nego kada bude prekasno?

GDJE JE KRAJ ŠIRENJA?

Uvijek je puno lakše prst uperiti u druge nego u same sebe pa ćemo tako fanatično ili približno fanatično ponašanje uvijek nekako, gle li čuda, vidjeti kod onih koji su od nas potpuno suprotni. Ponekad ćemo se čak i razbacivati s F pojmom samo zato što ne opravdavamo nečije odluke pa ćemo optužiti druge da su fanatični čak i samo radi toga što se s nama ne slažu oko neke teme. U redu je da se ne slažu s nama. To je prvi i najbitniji korak u rješavanju ovog problema. U redu je. Sasvim je normalno da ljudi imaju različita mišljenja i vode različite živote, drugi korak u rješavanju problema je prihvaćanje upravo te različitosti odnosno da ono što volim ja ne mora biti isto niti slično kao i ono što voli netko drugi. S prva dva koraka zaustavili bi širenje fanatizma s nas na druge no ono najteže je prepoznavanje fanatizma u samima sebi i odbijanju hranjenja tog čudovišta. Bilo bi idealno kada bi redovito preispitivali svoje stavove i miješali mentalnu salatu. Trebali bi što češće razmisliti zašto nešto smatramo ispravnim, koje situacije su nas dovele do tog mišljenja, koji ljudi, koji tekstovi i emocije. O nekim stvarima možda ćemo imati isti stav čitavog života no o nekima ćemo stav mijenjati što više o tim stvarima učimo. Nije svaka promjena dobra, ali razvoj jest pa zato kada vam sljedeći put netko iznenađeno kaže kako ste se promijenili od zadnjeg susreta nemojte odmah tu izjavu shvatiti kao kritiku, vjerojatno se radi o komplimentu.

COGITO ERGO SUM

Funkcija nogu je da hodate, funkcija ruku da hvatate njima stvari, jetra detoksificira, a srce pumpa krv. Što bi se dogodilo kada bi danas prestali koristiti zdrave ruke koje imate? Pokušajte (ok, nemojte, molim vas nemojte). Što bi se s vremenom dogodilo rukama koje ne bi koristili? Sve više i više bi atrofirale i odumirale. Što mislite što se događa s mozgom kada ga ne koristite? Čitanje, križaljke, sudoku, novi izazovi, situacije i ljudi, matematički zadaci i ples su samo neke od svakodnevnih aktivnosti koje će izgladnjivati čudovište u vama. Sretno!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *